Édes túró és baracklekvár? Hát persze, hogy Rákóczi túrós!

2020 okt 8

Rákóczi túrós

Tudtad, hogy a Rákóczi túrósnak semmi köze nincs Rákóczi fejedelemhez? Pedig így van! A kultikus süti ugyanis Rákóczi János szakácsmesterről kapta a nevét. 1964-ben került be a Konyhaművészet című könyvébe, így az utókor számára is megmaradt a klasszikus desszert készítésének módja. A legtöbben azonban nem története, sokkal inkább fenséges íze miatt kedveljük a Rákóczi túróst.

Túró? Csak mi szeretjük édesen!

Van benne minden jó, ami egy ízletes desszerthez szükséges. Omlós tésztája, a sárgabarack lekvár és a könnyű cukros tojásfehérje mellett olyan magyar sajátosság is megadja a sütemény klasszikus ízvilágát, mind a citromhéjjal ízesített édes túrókrém. Apropó, túró! Míg a rögös túró a Kárpát-medence sajátossága, addig a cukorral ízesített túró kifejezetten a magyar gasztronómiára jellemző. Gondoljunk csak a Túró Rudira, melyhez még csokoládé is társul. A Rákóczi túrós esetében is megjelenik az édes túró, melyhez tökéletes kiegészítő a sárgabarack lekvár.

Hazai ízek egyetlen süteményben

A Rákóczi túrós kifejezetten az a sütemény, melyhez nem szükségesek horror áron kapható alapanyagok, és minden szükséges összetevő a hazai piacról is beszerezhető. Összeállítása és sütése azonban már nagyobb odafigyelést igényel. A citrom és a vanília ízvilága kifogástalan elegyet alkot, az omlós, puha tészta pedig a túrós töltelékkel, a baracklekvárral és a tojáshabbal az összképet illetően sem elhanyagolható.

Mindannyiunk számára vannak olyan sütemények, melyekért már gyermekként is rajongtunk. A Rákóczi túrós biztosan nem csak a nagyi konyhájában került gyakran az asztalra, hanem a cukrászdák kínálatának is állandó szereplője volt. Kóstold meg a klasszikus ízeket a Hauernél, és élj át egy igazi időutazást a Rákóczi túrósnak köszönhetően!