Egy kis bejgli-történelem: nem mindig mákkal és dióval készítették!

2020 nov 23

bejgli

Az adventi időszakhoz közeledve egy olyan édesség is egyre gyakrabban az asztalra kerül, melyet sokan kifejezetten a karácsonyhoz kötnek. Tény pedig, hogy a mai kor embere által ismert mákos és diós beigli nem csak az ünnepekkor készíthető és fogyasztható, sőt, évezredes múltjából az is kiderült, a mák és a dió nem mindig képezte annak részét.

Ókori gyökerek és áldozati célok

A sumér, ókori egyiptomi, görög és római ásatások fényében elmondható, hogy ezek a népek is fogyasztották a tésztaféle elődjeit. A bronz és agyag sütőformák arról tanúskodnak, hogy nem csak étkezés céljából készítették a sokszor mogyoróval, ánizzsal, mandulával, gyümölcsökkel ízesített tésztákat, hanem áldozati célokat is szolgáltak azok. Egy egyiptomi sírban például közel húszféle tészta nyomaira bukkantak, melyeket a halott számára a túlvilági életre készítettek. Az egyiptomi fonott kalács például az elhunyt özvegy hajfürtjét jelképezte, ami szintén helyet kapott a sírban. A magvakon túl természetesen a mák és a dió is megjelentek ízesítőanyagként, mintegy a túlvilági élet megédesítőjének jelképeként.

A bőség és az egészség jelképe

Nem véletlen e két utóbbi alapanyagának kiválasztása. A régi hitek a máknak termékenységet hordozó és rontást elűző jellemzőket tulajdonítottak. A dió az egészség jelképe, nem véletlen, hiszen fogyasztása valóban nagymértékben hozzájárul annak megőrzéséhez. Egyes kultúrákban a mák a bőség és a gazdagság jelképeként is ismert.

Sokak szerint magyar sütemény

Az ókori gyökerektől elszakadva egy 14. századi sziléziai kalácsfajta érdemel említést, mely a németek közvetítésével jutott el hazánkba. Egyes szakemberek kifejezetten magyar süteményként tartják számon a bejglit. A hollandok és a svédek inkább lengyel eredetűként ismerik.

Egyszerűen elkészíthető otthon is

A Sacher-féle szakácskönyvben egy régi magyar szakácsnő szavai idézhetőek fel, aki azt javasolta, a tészta tökéletes összedolgozásához a düh nélkülözhetetlen. Ezt a tésztába belegyúrva puha, omlós tészta születik. Ma már aligha gondolkodnak így a háziasszonyok, hiszen a bejgli sütése minden otthonban egyet jelent az ünnepre való hangolódással és a meghitt, közösen töltött időre történő felkészüléssel. Régen a bejgli sütése egész napot kitevő program volt, ma már a korszerű, előkészített alapanyagoknak köszönhetően gyorsabban megy a munka.

Abban az édesség eredetétől, vagy annak elkészítési módjától függetlenül mindenki egyetért, hogy a mákos és a diós bejgli az ünnepi időszak elmaradhatatlan eleme. Nem csak a karácsonyi vásárokon szálldogáló fenséges illatokat adja, hanem az otthon ünnepi melegét is megteremti.