Rigójancsi: egy szerelem története süteményben kiteljesedve

2020 szept 25

Rigójancsi

A művészetek és a szerelem nem állnak messze egymástól. Erre mi sem jobb példa, mint hogy az írókat, költőket, filmművészeti alkotókat megszámlálhatatlanul sokszor éppen ez az érzés inspirálta. De vajon hogyan hozható ez kapcsolatba a gasztronómiával? Ki volt Rigó Jancsi? Valóban létező személyről van szó, vagy csak egy fantázianévként ismerhetjük a csokoládés ízvilágú rigójancsit? Cikkünkben ennek járunk most utána.

Mint sok más esetben, így a rigójancsi megszületésében is fontos szerep jutott a konkrét személyeknek. Rigó János 1858-ban született, s tehetséges cigányprímásként bejárta Nagykanizsát, Pestet, sőt, Európa nagyvárosaiba és a tengerentúlra is eljutott. Bár bizonyos visszaemlékezések szerint nem volt kifejezetten jóképű férfi, elképesztő hegedűjátékával mégis könnyen levette az ellenkező nemet a lábáról. Így történt ez egy 1896-os párizsi éjszakán is, amikor Rigó Jancsi társaival egy párizsi étteremben játszott. A véletlen, vagy talán a sors úgy hozta, hogy itt ismerte meg egy amerikai milliomos lányát, Ward Klárát.

A századelő celebjei

Ekkor kezdődtek a bonyodalmak, hiszen mindketten foglaltak voltak. A zene iránti rajongás és a kölcsönös vonzódás azonban erősebbnek bizonyult a társadalmi normáknál, és a fiatal nő elhagyta a jóval idősebb belga herceget, Rigó Jancsi pedig elvált feleségétől. A történet hatalmas port kavart akkoriban, nagyjából ahhoz hasonlíthatnánk, mint mai celebjeink magánéletének figyelemmel követését. Amikor a pár Budapesten járt a századelőn, az akkori Rémy Hotelbe szinte betörtek a rajongók, hogy láthassák őket.

Édes szerelmi vallomás

Az országos ismertséget végül egy pesti cukrászda cukrásza használta ki, aki a maga módján akkoriban kitűnő marketing szakembernek bizonyult. Történt ugyanis, hogy Rigó Jancsi egy fenséges, csokoládés süteménnyel varázsolta el szerelmét, melyet a cukrász a cigányprímásról nevezett el. A rigójancsi nagy népszerűségnek örvendett, és a mai napig megtalálható a cukrászdák kínálatában.

A szerelem múlandó, a gasztronómia örök

Bár a szerelem nem tartott örökké, de a sütemény annál inkább őrzi az egykori romantikus sztorit. Az anyagiak hiánya egy idő után rányomta a bélyegét a pár életére. Bár Clara Wald a Moulin Rouge-ban tevékenykedve is igyekezett kihúzni magukat a bajból, de végül úgy döntött, hogy megszökik egy olasz portással, s maga mögött hagyta Rigó Jancsihoz fűződő szerelmét.

A történet nem egyedülálló, hiszen a mai korban is a mindennapok részét képezik a hasonló szerelmi szálak. Míg azonban az érzelmek múlandóak lehetnek, addig egy ügyesen megkomponált édesség a süteményrajongók örök kedvencévé válhat. Így történt ez a rigójancsi esetében is, mely a Hauer kínálatában is megtalálható. Kóstold meg nálunk a különleges történettel bíró desszertet, mely a maga egyszerűségével varázsolja el az ínyenceket!