Sacher-torta: nem csak Bécsben kóstolhatsz mennyeit!

2020 szept 3

Sacher-torta

Mint oly sok mai napig töretlen népszerűségnek örvendő édességnek, így a Sacher-tortának is megvan a maga különleges története.

Váratlan helyzetből világhírű édesség született

Történt ugyanis 1832-ben, hogy Metternich herceg udvaránál megbetegedett a konyhafőnök, és ezért egy másodéves cukrásztanonc, Franz Sacher feladata volt az esti ünnepség desszertjének elkészítése. A liszt, vaj, tojás és csokoládé egyszerű egyvelegéből tésztát készített, majd megkente lekvárral a kisült végeredményt, és lágyan folyó csokoládéval kente be az egészet. A vendégek körében hatalmas sikernek örvendett a kreáció, s erre mi sem jobb példa, mint hogy máig a cukrászdák kínálatának elmaradhatatlan eleme.

A meglepő módon tényleg megalkotójának nevét viselő torta elterjedését nagymértékben elősegítette, hogy a bécsi operaház szomszédságában a cukrász fia elkezdte forgalmazni azt a Hotel Sacher-ben. Marketingből tehát jelesre vizsgáztak, de ez nem állt annak útjába, hogy a tortát többen is elkezdték saját szájuk íze szerint átvariálni. A hosszas jogvitákat is indított Demel-féle Sacher-torta fenséges sárgabaracklekvárt helyezett el a csokoládé alá is, és persze a Bécsben elmaradhatatlan tejszínhab sem hiányozhatott.

Alain Ducasse-féle Sacher-torta: ahol a bécsi és a francia hagyományok találkoznak

A Hauernél az Alain Ducasse-féle Sacher-tortát kóstolhatod meg, melynek különlegessége, hogy tésztájában marcipán is helyet kapott. A lapok között ízletes baracklekvár található, és persze a csokoládé mousse sem hiányozhat a desszertből. A nálunk használt kukoricaliszt az édességet gluténmentessé varázsolja, ami sok édességrajongó számára fontos szempont manapság. Ugorj be a Hauerhez egy fenséges Sacher-tortára, és fedezd fel, miért is örvend már lassan évszázadok óta nagy népszerűségnek az egyszerű, de annál nagyszerűbb desszert!