Somlói galuska: legenda és valóság a gasztronómia tükrében

2020 okt 15

somlói galuska

Tökéletes piskóta hagyományos, diós és csokoládés verzióban, lágy vaníliakrém, minőségi csokoládéöntet és tejszínhab- Igen, nem más ez, mint a somlói galuska! A hazai édesszájúak hamisítatlan kedvencének elnevezése azonban megtévesztő lehet.

Igazából somlyói galuska?

Mint a legtöbb igazán jó desszert kapcsán, így a somlói galuska esetében is változatos történelmi múlttal találkozhatunk. A gasztronómiai lexikonok egy része szerint a Somló hegyről kapta a nevét. Ugyan a térség valóban híres a remek borokról, de nem sok köze van a somlói galuskához. Már csak azért sem, mert a desszert eredeti elnevezése a Gödöllői-dombvidék peremén megtalálható Somlyó-hegyről kapta a nevét. A Fót melletti településen, Kisalagon élt Szőcs József cukrász, aki 1969-ben nyitotta meg cukrászdáját, és egészen 1982-ig látta el a környék édesség rajongóit főzött fagylalttal és franciakrémessel.

Szőcs Béláé a dicsőség

A szakember egyébként a Gundel étterem cukrászműhelyét is vezette 1956-tól. A legendák szerint – a Rákóczi túróshoz hasonlóan- a brüsszeli magyar étterem nagy slágerének számított a somlói galuska. A történet szerint azonban véletlenül elírták a desszert nevét Brüsszelben, így somlói galuska néven vonult be a gasztronómia világába az édesség. Bár egyes vélemények szerint a Gundel akkori főpincére, Gollerits Károly készítette elsőként a somlóit, ám ez csak elméleti szinten igaz. Aki elsőként az asztalra varázsolta, az nem más volt, mint Szőcs Béla.

Kóstold meg az eredetit a Hauernél!

Az élelmiszerüzletek polcain sorakozó somlóik rendszerint köszönőviszonyban sincsenek a hagyományos édességgel. Így sokaknak az a benyomásuk lehet, hogy a somlói galuska az a fajta ipari termelésből született desszert, amiben főként a rumaroma dominál. Ennél azonban sokkal inkább ínyenc fogás az eredeti somlói galuska. A lebutított verzió helyett érdemes az eredeti recept alapján, hagyományos ízvilággal megkóstolnod a desszertet. A Hauernél ezt klasszikus környezetben teheted meg. Koronázd meg napodat a méltán híres somlói galuskával, annak tradicionális ízeit hangsúlyozva.

somlói galuska